KULISSZÁK MÖGÖTT

Moodboard-ok

Amikor még csak egy interjún vagyunk túl az ügyféllel és még nem ismerem, csak behatárolni tudom a személyiséget, még csak maximum funkciója van a szobának, de berendezési terve még értelemszerűen nincs, akkor a továbblépéshez leghasznosabb eszköz a hangulati tábla, az ún. moodboard. Miután egyeztettük a lakberendezési stílust, a stílus meghatározó színei mellett meg kell találnom az ügyfelem személyiség típusához tartozó színeket is. Azokat a színpreferenciákat, melyekkel harmóniában tud majd együtt élni. Ez látható a fenti példán. Ha sikerült ráéreznem a megfelelő árnyalatokra, anyagokra, formákra, akkor mehet is tovább a folyamat. (Ez esetben sikerült. Az eredménye munkáim között tekinthető meg. Egy bohém stílusú hálószoba készült „belőle”.)

Abban az esetben, amikor a megbízó konkrét elképzelésekkel érkezik, például van egy bútorcsalád, amit kifejezetten szeretne, vagy már megvette a dekorációk javát stb. Ilyenkor a fenti hangulati tábla akár ki is marad. A végleges berendezési terv után, lényegében a moodboard, mint egy fotókollázs tudja bemutatni az enteriőr meghatározó, de akár részletes elemeit is. Itt már konkrétan felhasználandó színek, termékek, textilek stb. szerepelhetnek. Fontos kiemelnem, hogy az egyes esetből is eljutunk ide. A design tervezés azon szakaszában, amikor kialakul a végleges berendezési terv, akkor mellé – a 3D látványterveket megelőzően- kap az ügyfél egy ilyen típusú táblát is. Hiszen az alábbi példa is jól szemlélteti, hogy itt már a bútorcsoportok is jól kivehetők, a szoba funkciói, fontosabb dekorációs elemei stb. (Vizualizációt segítendő: az alábbi moodboard egy balatoni nyaraló félszuterén szintjéhez készült, ergo kevés természetes fény, alacsony belmagasság áll rendelkezésünkre. A megrendelő itt szeretné kialakitani nyári dolgozóját és a vendégek elhelyezése is itt oldandó meg. Ezen a nyáron készül el. Amint tudok, a megvalósulásról is írok majd.)

(képek forrása: ikea.hu)

Térszervezésről

Már régóta adós vagyok ezzel az írással és mivel az utóbbi időben megszaporodtak az Alaptervezés-Térszervezés szolgáltatásomat igénybe vevők, nem halogatom tovább, megpróbálom tényleg röviden összefoglalni, (ez elég nagy kihívást jelent) hogy miért érdemes lakberendezőhöz fordulni, már a falak színeiről, berendezési tárgyakról való álmodozást megelőzően.

Természetesen nagy öröm nekem az egyre több ilyen típusú megbízás is, hiszen ez is elég kreativitást igényel, lehet járatni az agytekervényeket.  Amikor pedig az ügyfél kézhez kapja a terveket és jönnek a pozitív visszajelzések, mint például „…jajj de jó, hogy mégis lehetett a gyerekeknek külön szobája…” vagy „…hu, nagyon köszönöm, hogy a kis garzonomból másfél szobás lakást is ki tudunk alakítani…” vagy „…wow és mégsem a férjemnek lett igaza, elfér itt egy gardróbszoba is…” és szerencsére sorolhatnám, akkor bizonyosságot nyer, hogy az időben átgondolt részletek, mennyire fontosak ahhoz, hogy a legvégén egy olyan otthont kapjunk, ahol a design harmóniában van a funkcióval.

De lássuk, hogy miről is szól pontosan a Térszervezés:

Térszervezés, a térben rejlő lehetőségek maximális kihasználására való törekvés. Ezekből a lehetőségekből és adottságokból, valamint a megrendelő igényeiből alakul ki a funkcióterv, a végleges alaprajz.

Vannak bizonyos alapelvek, amelyek mentén megszerveződik egy-egy helyiség berendezhetősége, aztán ott vannak a megrendelői igények és jön a legfontosabb, az ingatlan alapvető adottságai.

Van, amikor az ingatlan még új építésű lesz, egy üres vászon, akár még csak az építésztervező asztalán létezik. Meg van az alapterület, a forma, ahogyan állnak majd a főfalak, a válaszfalak, de még nem kezdődött meg az építkezés.  Ekkor a legoptimálisabb belsőépítészt vagy lakberendezőt fogadnunk.

Van, amikor megkezdődött az építkezés, állnak a főfalak, de a válaszfalakról, a víz-villanykiállásokról még egyeztethetünk a kivitelezővel. De mi történik használt ingatlan vásárlásakor?

Vajon látta a vevő az ingatlanban rejlő lehetőségeket vagy kompromisszumokat kötve a meglévő állapottal is megelégedett? Van, amikor minden adott, bontani vagy építeni nincs lehetőség, de a bútorzat átrendezésével, vagy térelválasztók alkalmazásával, a tanult és tapasztalt elvek mentén átszervezhető oly módon egy-egy helyiség, hogy attól élhetőbb teret kapunk. Használt ingatlan esetében is rengeteg a lehetőség, melynek maximum a pénztárcánk, vagy esetleg a költözéshez kötött határidő szabhat határt, de adottak a lehetőségek, vagyis szinte bármit bonthatunk és építhetünk.  

A lényeg, hogy ha lehetőségünk van rá, nem sürget az idő, akkor az alapoktól kérjük szakember segítségét. Hiszen álmaink falburkolata is jobban mutat, ha a megfelelő helyre, megvilágításba kerül. Nagyon nem utolsó sorban hasznos, amikor nem a kész, frissen festett falakat kell utólag bontanunk, mert rájövünk, hogy kialakítható és szükségszerű lett volna egy kis háztartási helyiség vagy épp külön szoba a gyerekeknek.

Egyszerű látványtervezés

egyszerű látványtervezés

Például home staginghez, egy üres ingatlan fotói mellé vagy csak, ha nagyon gyorsan kell átlátnunk egy praktikus berendezhetőséget, nagy segítség lehet már egy egyszerű 3D-s látványterv, berendezési alaprajz is. Ma már számos ingyenes vagy próbaidőre is előfizethető applikáció van segítségünkre ebben. Azonban ezek használata is igényel némi tervezői vénát, akár rutint is. Azért is tartom érdemesnek ebben is lakberendező segítségét kérni, mert a térszervezést, a színek, – a program által kínált szűkebb termékpalettában elérhető – bútorok egységét itt is meg kell találni ahhoz, hogy elérjük a kellő látványosságot és az ily módon készített produktum elérhesse azt a célt, amire használni szeretnénk.

Saját példa, amikor is ügyfelem látványtervezési ajánlat kérése során kiderült, hogy az ingatlan eladásra szánt, és kellene egy kis segítség, hogy a leendő vevő meglássa benne az otthont. Ez esetben az ingatlan nem csak üres volt, hanem egyes helyiségek még burkolatokkal sem rendelkeztek. Méretpontos tervekre tehát nem volt szükség, csak egy arányos, megközelítőleg pontos alaprajzra, illetve egy koncepcióra, amelyben egységes képet kap a ház. A munkáim menüpont alatt “előtte-utána” verzióban, több ilyen tervet is láthatsz.

Ha tetszik az oldal, kérlek oszd meg: